Het DoelenEnsemble profileert zich bewust als voortrekker van een bruisende Rotterdamse muziekscene en als hét muziekliteratuur-ensemble van Zuid-Nederland voor hedendaagse muziek. Daarbij putten we uit een lange traditie van hedendaagse Rotterdamse componisten, ook wel de Rotterdamse School genoemd. Hedendaagse muziek heeft de naam ‘moeilijk’ te zijn voor publiek, maar het DoelenEnsemble wil vooral publiekgericht zijn.

 

Het DoelenEnsemble bestaat een groep gespecialiseerde energieke musici. De samenstelling wordt per project bepaald. Daarbij nodigen we zoveel mogelijk steeds dezelfde musici uit: onze kerngroep. Zo kunnen we enerzijds een authentieke speelcultuur waarborgen en zijn we anderzijds flexibel genoeg om ons musici-bestand regelmatig te verfrissen en ruimte te bieden aan nieuw talent en aan grotere of kleiner bezettingen. In samenwerking met Codarts en KonCon, heeft het DoelenEnsemble daarnaast het Young DoelenEnsemble opgericht. Het is een traject dat wordt begeleidt van stageplaats tot volleerd ensemble lid. De verjonging verhoogt de kwaliteit van het ensemble: we selecteren toegewijde musici die als student al voor hedendaagse muziek kiezen en daarom gemotiveerd en goed opgeleid zijn. 

 

De koers van artistiek leider Maarten van Veen leidde tot een spectaculaire stijging van de jaarlijkse bezoekersaantallen: van 2.850 in 2012 naar ruim 154.000 in 2023, live en online. Vergeleken met andere hedendaagse muziekprogramma’s is de zaalbezetting bij het DoelenEnsemble één van de hoogste in Nederland. Het ensemble is uitgegroeid tot specialist in het produceren van nieuwe concertvormen en cross over-events. Door muziek te verbinden met media, dans, licht, beeldende kunst, film of locatie, en combinaties daarvan ontstaat een nieuw genre dat aanspreekt bij het avontuurlijke publiek in Rotterdam.

 

De vestiging van het ensemble in het HBS-gebouw levert exact de juiste mogelijkheden op om onze ambities te realiseren. 

 

Het ensemble heeft in zijn lange bestaan met prominente solisten en componisten samengewerkt, zoals Steve Coleman, Steve Reich, David Lang, Maxwell Davies, John Adams, Robin de Raaff, Peter-Jan Wagemans, Wolgang Rihm, Tan Dun en Tristan Perich. Het DE ontwikkelde educatietrajecten voor het hbo (Codarts en het Koninklijk Conservatorium) en het mbo (Music Slam i.s.m. Albeda). Onze huidige partners zijn o.a. Dansateliers, Grounds, Lloyds Company, Codarts, De Doelen, Altstadt theater, Big Idea, Festival O, HipHopHuis, Music Matters, de Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen, HBS-FEST, New Grounds, Het Heerenhuys, Scapino, Opera2day, IID, Alions, Poetry International, Amenti Collective en Resilient Rotterdam.

 

De programmering wordt verzorgd door Maarten van Veen én een wisselende artist in residence. 

In Seizoen 2022-23 was dit Amy Egbers. De artist in residence neemt een discipline mee die het DE bij voorkeur niet heeft, om zo onze programmering nog veelzijdiger te maken. Vanaf 2024 neemt violist Natalie Kulina het stokje van Amy over. We kijken uit naar haar programma's!